Müşteri Hizmetleri:
(0326) 214 60 60
(0326) 213 45 03


Schengen vizesi, Avrupa Birliği ülkelerine giriş çıkış yaparken istenilen vizenin adıdır. Schengen vizesi için başvuru yaparken çalışanların, öğrencilerin, çalışmayanların, emeklilerin, işverenlerin… ve davetiye ile başvuru yapacak kişilerin toplayacakları evraklar ve seyahat amacına göre de hazırlanacak belgeler birbirinden farklıdır. Aynı zamanda her ülke vize için de farklı farklı belgeler isteyebilmektedir. İstenilen bu belgelerin en güncel halini ziyaret edeceğiniz ülkenin konsolosluk sayfasından da öğrenebilirsiniz. 

Vize başvurusunda herhangi bir sorunla karşılaşmamak için istenilen evrakları sistemli ve düzenli bir şekilde toplamak önemlidir. Yasal olarak herhangi bir kısıtlamanız yoksa ve ziyaret edeceğiniz ülkenin vize için istediği evrakları tam olarak hazırlayıp başvuru yaparsanız Schengen vizesi almamanız için hiçbir neden yoktur. Bizler sizlere yardımcı olmak için bu yazımızda çalışanların Schengen vizesi almak için gerekli evrakları nasıl toplayabileceğine dair bir liste hazırladık.

Vize başvurunuzu iki şekilde yapabilirsiniz. Birincisi konsolosluğa giderek şahsen başvuru ile ikincisi ise konu ile yetkilendirilmiş acenteler ile. Ancak şunu belirtmekte fayda var kimi konsolosluklar bireysel başvuruyu kabul etmeyip yetkilendirdiği acentelere kişileri yönlendirmektedir.

1 - Vize Başvurusunu Son Dakika Yapmayın

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Vize başvurunuzu seyahatinize en az 1 ay kala yapın ki herhangi bir aksilik olursa ve eksik evrakınız çıkarsa tamamlamanız için size zaman kalsın. Bu arada erken başvuru yapınca vizenizin başlangıç tarihi başvuru yaptığınız zaman değil seyahatinizin başlangıç tarihine yakın yani bir iki gün öncesinde başlıyor. Bu sebeple korkmayın ve vizenizi erkenden almaya çalışın.

2 - Pasaportun Geçerlilik Süresi

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Pasaportunuzun kalan geçerlilik süresi önemlidir. Yani pasaportunuzun geçerlilik süresi talep edilen vize süresinin bitiminden sonra en az 6 ay daha geçerli olmalı ve pasaportunuzun herhangi bir hasar görmemiş olması gerekmektedir. Son on yıl içerisinde çıkarılmış geçerli pasaportun en az iki adet boş vize sayfası bulunması da gerekmektedir.

3 - İş Yerinden Alınmış İzin Belgesi

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Çalıştığınız kuruma ait antetli kağıtta görevinizin, maaş tutarınızın (maaş bordrosu sunmuyorsanız), izin sürenizin ve işverenin izin sonrası çalışanın Türkiye'de görevine devam edeceğine dair taahhüdünü içeren belge, işverenin ıslak imzası ve iş yerinin kaşesi ile birlikte hazırlanmalıdır. İşveren mektubu veya izin onayı dediğimiz bu dilekçe örneğini internetten de bulabilirsiniz.

4 - Eksiksiz Doldurulmuş Schengen Vizesi Başvuru Formu

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Her başvuru sahibi için çocuklar da dahil olmak üzere bir adet Schengen Vizesi Başvuru Formu doldurulmalıdır. Pasaport sahibi tarafından başvuru formunu doldurduktan sonra mutlaka imza atılmalıdır.

5 - Kriterlere Uygun Fotoğraf

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Her ülke için boyutları farklı olsa da görünüş bakımından baş üstünde ve çene altında mesafe olmalıdır. Resim fazla parlak, fazla koyu, gölgeli, lekeli veya zımbalı olmamalıdır. Kemik çerçeveli gözlükle çektirilen resimler de kabul edilmemektedir.

6 - Kriterlere Uygun Schengen Seyahat Sağlık Sigortası

Schengen Vizesi İçin Gerekli EvraklarSeyahat sağlık sigortasında mutlaka 'Schengen ülkelerinde geçerlidir' ibaresi olması ve en az 30.000 Euro teminat bedeli olması gerekmektedir. Ayrıca sigortanın seyahat süresinin tamamını kapsayıp ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını kapsadığını belirtmelidir. Seyahat sağlık sigortası, sigorta şirketinin antetli kağıdı üzerine basılmış ve ıslak imzalı olmalıdır.

7 - Ulaşım Ve Konaklamaya Dair Belgeler

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Seyahat edilecek şehre gidiş-dönüş uçak rezervasyonu gösteren veya ulaşım aracına ilişkin kanıtlayıcı belgeler. Burada aktarmalı olan tüm ara seferler ve uçuş bilgileri detaylı bir şekilde sunulmalıdır. Bununla beraber konaklamanın yapılacağı otele yapılmış rezervasyonu gösteren belgeler. Not: Vize işlemleri sırasında yetkililer rezervasyonun yapıldığı otel ile iletişime geçerek rezervasyonu teyit ediyorlar.

8 - SGK Belgeleri

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Çalıştığınız iş yerinin muhasebe departmanından temin edebileceğiniz işe giriş bildirgesi ve SGK hizmet dökümü belgenizi, 3 aya ait maaş bordronuzu almanız gerekmektedir. Buna 4A hizmet dökümü ve son 3 aya ait SGK hizmet dökümü de dahildir.

9 - Finansal Durumunuzu Gösteren Belgeler

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Finansal durumu gösteren belgelerin istenmesinin asıl sebebi seyahat masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı öğrenmek için istenmektedir. Bu belgelere bankadan alınmış orijinal kaşeli ve ıslak imzalı (dokümanlara imzayı atan yetkilinin imza sirkülerini de almanızda fayda var) son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümü. Not: Banka hesap dökümü vizeye başvurmadan son bir hafta içerisinde alınmış olmalıdır ve bu belgenin güncel olduğuna dair tarih/hesap hareketi görülebilmelidir. Hesapta 1 haftalık bir seyahat için en az 4000 TL civarında bir bakiye olması genelde yeterli olmaktadır.
Banka hesaplarının yanında varsa, Türkiye'de veya Avrupa'daki gayrimenkul belgeleri (tapu, araç ruhsat fotokopileri vb. belgeler). Tapu'dan kira gelirleri var ise; kira kontratı ve bu kiranın yattığı banka hesabı da eklenebilir.

10 - Çalıştığınız Yere Ait Almanız Gereken Belgeler

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

İş yerinin ticaret ve sanayi odası kaydını gösteren belgenin fotokopisi, iş yerinin vergi levhası kopyası, İş yerinin resmi gazete kopyası ve iş yeri adına imza atma yetkisi olan kişinin imza sirkülerinin kopyasını içeren belgeleri başvuru esnasında mutlaka sunmanız gerekmektedir. Bir tanesinin bile olmaması bütün işlemlerinizi aksatır ve eksik evrak olarak konsolosluktan geri bildirim alırsınız.

Schengen Vizesi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular :

Schengen Vizesi Ne Kadar Zamanda Çıkar :
Tüm aşamaları yerine getirdikten sonra son bir aşama kalıyor beklemeniz gereken. Schengen vizesi başvurusunun ne kadar sürede çıkacağı. Başvurunun değerlendirilmesi yasal kurallara göre 30 gün sürebilir. Fakat genellikle bu kadar beklemenize gerek kalmaz ve 1 hafta – 10 gün içinde sonuçlanır. Schengen vizenizi aldıktan sonra beklediğinize, para harcadığınıza değecek ve yaptığınız tatil planını daha da detaylandıracaksınız.

Schengen Vizesi Ücreti Ne Kadar :
 Başvuru belgelerinizi, evraklarınız hazırladıysanız işlerinizin çoğunu halletmiş olacaksınız. Sıra vize ücretine geldiğinde 120 Euro olan standart fiyatı ödemeniz gerekiyor.

Bu fiyat; havalimanı transit vizesi ya da kısa süreli (90 günü aşmayan) oturma iznine hak sağlayan vizeye yönelik işlemin ücretidir. Vize ücretini de ödedikten sonra bir aşamayı daha halletmiş olacak ve başvurunuza cevap gelmesini bekleyeceksiniz. Her aşamayı atlattıktan sonra tatile bir adım daha yaklaşmış oluyorsunuz.

Schengen Vizesi İşlemleri Nasıl Yapılır :
Avrupa ülkelerinin kapılarını açacak olan Schengen vizesi, gidilmek istenen ülkenin temsilciliğinden talep edilir. Birden fazla ülkeye gitmek istiyorsanız; Schengen vizesi, ilk giriş yapılacak ülkeden talep edilmelidir.

1-Schengen vizesi için ilk başvuruda kişinin şahsen başvurması gerekmektedir. (Seyahat edilecek ülkenin Başkonsolosluğundan veya Konsolosluğuna başvurulur).

2-Vize başvuru formu doldurulmalı ve gerekli belgeler eklenerek başvuru yapılmalıdır.

3-Vize işlem ücreti, başvuru yapıldıktan sonra evraklarınız tam ise konsolosluk tarafından size verilecek ödeme fişi ile bankaya ödenmelidir.